1.02.2015

Gefeliciteerd! De Top 40 is jarig!

Hoera! De Top 40 is vandaag 50 jaar geworden! Genoeg redenen voor een blogpost dacht ik. De laatste 50 jaar is de Top 40 uitgegroeid tot een waar merk in de muziekindustrie. Vanaf 1965 kon men in Nederland luisteren naar de 40 populairste platen van dat moment. 

Geschiedenis

Achter de Top 40 schuilt natuurlijk een stukje geschiedenis. DJ Joost den Draaijer (zijn echte naam is Willem an Kooten) zond de Top 40 voor het eerst uit. Hij deed dit bij het radiostation waar hij op dat moment werkte, Radio Veronica. Daar aan voorafgaand was hij op onderzoek uit gegaan in Amerika. Daar vond hij het idee van de Top 40 en toen hij terug kwam voerde hij het meteen in. 

De Top 40 zorgde meteen voor een strijd. In dat zelfde jaar nog kwam de publieke omroep met een radiozender genaamd Hilversum 3. Ook zij gingen voor een hitlijst die de concurrentie aan moest gaan met de Top 40 van Radio Veronica, namelijk de Daverende Dertig. 

De Top 40 verdween heel even in 1974, toen de zender uit de lucht werd gehaald. De politiek had zeezenders verboden en Radio Veronica was er daar een van. Maar, niet getreurd want twee jaar later kwam Radio Veronica terug, dit keer volledig legaal. 

Top 40 in het heden

De Top 40 is nu natuurlijk niet meer hetzelfde als in 1965. De Top 40 wordt nu uitgezonden op Radio 538. En waar de lijst in het begin nog half werd samengesteld door de DJ's van de radiozenders, hangt de ranking van de lijst nu af van downloads. Maar ook dat is al weer verleden tijd aan het worden. Platenmaatschappijen beïnvloeden de downloads veel te sterk en daarom wordt er weer gekeken naar playlists en wat er het meest gedraaid wordt op de radio. 

Toch is niet alles veranderd. Veel radiostations hebben nog steeds hun eigen versie van de Top 40. Bijvoorbeeld de Mega Top 50 op 3FM, en verschillende andere Top 40 lijsten zoals die van SlamFM.



Records en trivia: wist u dat?


  • Wist u dat Madonna de meest succesvolle singleartiest is in de Nederlandse Top 40? Ze stond maar liefst 540 weken in de Top 40.
  • Wist u dat Gusttavo Lima in 2012 met zijn liedje 'Balada' Marco Borsato's 'Dromen zijn bedrog' van de nummer 1 troon stootte?
  • Wist u dat The Beatles in alle jaren van de Nederlandse Top 40 de meeste nummer 1 hits hebben gescoord?
  • Wist u dat Marco Borsato het vaakst met een nummer binnen kwam op nummer 1? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten