12.23.2014

Merknamen

Elk merk is uniek. Maar niet elke merknaam is uniek. Een merknaam is juridisch beschermd. Dit zodat slager de Vries geen directe concurrent kan krijgen die bij de buren ook een slagerswinkel begint met de naam 'de Vries'. Er zijn een aantal regels verbonden aan het kiezen van een merknaam. De naam mag niet in dezelfde branche voorkomen in dezelfde regio. Er kunnen dus wel twee slagers de Vries zijn alleen niet in dezelfde geografische regio. Ook mag je niet dezelfde naam aannemen als een merk dat al landelijk bekend is.


Merkinbreuk

Vernoem je je merk wel naar een ander merk en voldoe je daarmee niet aan de regels, dan is dat merkinbreuk. Ook mag je andermans merknamen niet gebruiken om je eigen producten te promoten. Wat ook niet mag is het verkopen van producten uit een andere branche waar een merk dezelfde naam heeft. Ajax mag dus geen brandblussers verkopen in de fanshop. Omdat dat verwarring veroorzaakt onder de consument, zou dat merkinbreuk zijn op het brandpreventiebedrijf. 

Domeinnamen

Bij een merk hoort natuurlijk een website. En bij een website hoort een domeinnaam. Een domeinnaam is uniek. Hierbij zijn geen uitzonderingen, er kunnen geen dubbele domeinnamen zijn. Ook hierbij mag er geen verwarring ontstaan, want dat is merkinbreuk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten