12.06.2014

Nog een keertje...

De dag na pakjesavond kom ik nog met een bericht over Sinterklaas. Of eigenlijk over zijn Zwarte Pieten. En de discussie daar over. Wees niet bang, ik ga niet mijn mening geven over Zwarte Piet of vertellen hoe stom ik de discussie wel niet is. Misschien is die timing toch niet zo heel erg gek. Want dit is een terugblik. Welke merken hebben zich gemengd in de discussie en welke niet?



Fisher-Price

Dit speelgoed merk, dat tijdens de Sinterklaas periode natuurlijk ontzettend goed verkocht wordt, heeft naar aanleiding van de hele discussie rond Zwarte Piet de productie van een stuk speelgoed stopgezet. De set met de Sinterklaas versie van de bekende Little People poppetjes bestaande uit een schimmel, Sinterklaas himself en een Zwart Pietje worden niet meer gemaakt en raakten snel uitverkocht. De reden van deze actie van Fisher-Price is een klacht via Twitter. Naar aanleiding van die klacht laten ze weten dat ze geen negatieve stereotypes willen ondersteunen en daarom de set niet meer willen verkopen.

Playmobil

Nog een bekend speelgoedmerk dat stopt met het verkopen van Zwarte Piet. De kleine Zwarte Pieten poppetjes van Playmobil die ook verkrijgbaar waren in verschillende Sinterklaas-sets, zijn inmiddels niet meer te koop. Hoewel deze aankondiging midden in de Pietendiscussie kwam, heeft het volgens Playmobil zelf niks te maken met de discussie. Ja, ja.

Albert Heijn

Ook Albert Heijn heeft de verkopen aangepast op de discussie. De supermarktketen heeft tijdens de hele Sinterklaasperiode geen reclame gemaakt met Zwarte Pieten erin. Er is in de winkel alleen nog maar snoepgoed te koop met Zwarte Piet erop. Verder kon je hem nergens vinden de afgelopen maanden...

HEMA

Een van de merken die Zwarte Piet niet in de ban doet is HEMA. Na een misverstand in augustus van dit jaar waardoor veel mensen dachten dat HEMA geen Zwarte Pieten zou gaan verkopen, is HEMA aan het begin van de Sinterklaasperiode in september toch begonnen met het verkopen van het assortiment mét Zwarte Pietjes. Gelukkig gelooft HEMA nog in Zwarte Piet.

Jumbo Supermarkten

In tegenstelling tot Albert Heijn, heeft Jumbo Zwarte Piet dit jaar wel verwerkt in de winkelcommunicatie. Jumbo zou zich niet willen mengen in de discussie. Misschien wel slim van Jumbo.

Na een heel 2014 dat draaide om Zwarte Piet, of juist niet, is na gisterenavond de Zwarte Pieten-discussie toch weer een beetje afgelopen. Kunnen we weer verder met iets anders. Gezellig kerstmis vieren ofzo. 

Hoe was jouw heerlijk avondje?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten